De Mandelbeek Luisterwandeling

Dit project van Lies en Ans Van Gasse verkent diversiteit, ecologie, en spiritualiteit, geïnspireerd door Guido Gezelle’s ‘De Mandelbeke’ en zijn vroegere behandeling van ecologisch verdriet.

Wie
Lies en Ans Van Gasse

Wanneer
Najaar 2024

Waar
Brugge, Kortrijk en Roeselare

Het project van Lies en Ans Van Gasse verkent diversiteit, ecologie, en spiritualiteit, geïnspireerd door Guido Gezelle’s ‘De Mandelbeke’ en zijn vroegere behandeling van ecologisch verdriet. Hij schreef over de Mandelbeek die ruimte moest maken voor industriële doeleinden.

Lies en Ans Van Gasse vinden in die tekst een erg modern aandoende neiging tot personificatie van de natuur, iets wat vandaag in veel Climate fiction wordt gedaan. ‘De Mandelbeke’ en ecologisch rouwen is het uitgangspunt. Die rouw onderzoeken ze aan de hand van zij die er nog het vaakst mee te maken zullen krijgen: kinderen en jongeren.  Door interviews en workshops willen ze de gedachten van de jongere generatie vastleggen en omzetten in sterke teksten.

Waarom, droeve Wilgeboom,

staat gij op den Mandelstroom?

Waarom laat ge uw lange takken

tot in ’t koele water zakken?

Is ’t de liefde die u dwingt

en uw loof omleege bringt,

om uw moeders schoot te kussen,

en uw gloed in ’t nat te blusschen,

dat uw kruine groeien doet

en bewatert uwen voet?

Of is de oorzaak van uw kommer

te beschutten met uw lommer,

voor het branden van de zon,

’t water van de Mandelbron,

opdat ’t onverdroogd moog’ vloeien

en de malsche vrucht doen groeien

al waar hij zijn water giet

de onverdroogbre Mandelvliet?

Guido Gezelle, DBNL

Het project faciliteert verbinding op twee niveaus: door workshops en interviews, worden kinderen en jongeren betrokken, en via de luisterwandeling delen bezoekers een gezamenlijke, rituele ervaring. Lies Van Gasse vernieuwt het verhaal van Gezelle door het te koppelen aan hedendaagse getuigenissen van jongeren, waardoor reflectie ontstaat over verandering en activisme bij jongeren. Deze teksten worden verwerkt in een podcast, gecombineerd met een rode draad over Gezelle en elektronische muziek van Simon Weyts. Het project streeft naar een luchtige, frisse benadering van ecologie en nodigt uit tot verbinding met de natuur in de stijl van Gezelle’s ‘Mandelbeke’.

Maak een website of blog op WordPress.com